Museum Het Admiraliteitshuis

Midden in het historische centrum van Dokkum ligt museum het Admiraliteitshuis. Het museum bevindt zich in een aantal historische panden, waaronder het zeventiende-eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen uit 1618.

Van 1596 tot 1645 was in Dokkum een van de vijf admiraliteitscolleges van Nederland gevestigd. De Admiraliteit hield zich bezig met de bescherming van de handelsvaart en met oorlogsvoering ter zee. Door het dichtslibben van de zeearm verplaatste de Admiraliteit in 1645 van Dokkum naar Harlingen.

In 1963 vestigde het museum zich in het admiraliteitsgebouw, waarvan de mooie renaissance decoraties nog bewaard zijn gebleven. Naast het museum ligt een prachtige binnentuin waar de monumentale entree van het oude admiraliteitsgebouw te zien is.

De vaste collectie van het museum bestaat uit oude archeologische opgravingen, oude gebruiksvoorwerpen, volkskunst, schilderijen en Fries aardewerk. Er is een uitgebreide Fries-zilvercollectie, waarvan een groot deel afkomstig is van Dokkumer goud- en zilversmeden. Daarnaast bezit het museum een belangwekkende collectie textiel, waaronder Friese kostuums, floddermutsen en merklappen.

In een voormalig pakhuis van rond 1800 is een permanente tentoonstelling over Bonifatius (± 672-754) te zien, die een uniek beeld van het leven van Bonifatius geeft.

Info: http://www.museumdokkum.nl/

Bijbels Prentenkabinet

Het Bijbels Prentenkabinet omhelst prenten uit de 16e en 17e eeuw, kunst, kunstnijverheid, houten beelden, documenten en varia op het gebied van het Oude en Nieuwe Testament, Het Heilige Land en bijzondere bijbels. Een topstuk is de Lutherse bijbel van 1648. Het accent ligt op het verzamelen van Nederlands materiaal. Theunis Elzinga, de eigenaar en verzamelaar, exposeert zijn interessante verzameling op de benedenverdieping van zijn Zweedse woonhuis aan de Harddraverspark.

Info: http://www.markantfriesland.nl/bijbelsprentenka.html

Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve

Ruim tien jaar geleden is de bedrijfsvoering van kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve door de Stichting Kinderboerderijen Noordoost Friesland overgedragen aan Talant.
Vanaf 1 januari 2014 behoort de kinderboerderij niet meer tot Talant, maar is hij onderdeel van Wil.
Cliënten van Wil en Talant runnen deze kinderboerderij samen met hun begeleiders en vrijwilligers met veel zorg en aandacht.

De kinderboerderij dankt haar naam aan Anna Zijlstra: een boerin uit Dokkum. Zij vond het erg belangrijk dat alle mensen konden genieten van de natuur en de dieren. Daarom heeft zij ervoor gezorgd dat er een kinderboerderij kwam. Het enige wat ze wilde is dat de kinderboerderij haar naam zou blijven dragen en zou blijven bestaan, zodat iedereen de Anna Zijlstra Hoeve kon blijven bezoeken. En dat is gelukt. Ieder jaar trekt de Anna Zijlstra Hoeve veel enthousiaste bezoekers.
De kinderboerderij is prachtig gelegen op loopafstand van het centrum van Dokkum.

Info: http://annazijlstrahoeve.nl/

Adfunturepark

klimpark
Vind je weg naar de overkant door een woud van palen waartussen netten, bruggen en tokkelbanen hangen tot wel 5,5 meter hoogte.

Het klimpark Adfunturepark in Dokkum heeft 50 elementen verdeeld over een instructieparcour, 2 binnenparcoursen en een overdekt buitenparcour. Overwin onze spectaculaire onderdelen zoals de netswing, het vliegend tapijt, de bungeejump brug of de langste indoor tokkelbaan van Nederland.

Speelpark
Is het klimpark nog een tikkeltje te spannend? Dat geeft niets, in het speelpark van Adfunturepark beleef je minstens zulke grote avonturen! Glij met een heuse tube de piratenbelevenis tegemoet en spring op het Galjoen. Open daarna de jacht naar het Inca-goud, dat ergens tussen de ruïnes begraven is. Is de buit binnen? Vaar met een aquabootje over de Lagune, schud je vervolger af tijdens een wedstrijdje in de aquaballs en berg de schat veilig op.

Info: http://www.adfunturepark.nl/

Bonifatiusbron

Bonifatiusbron DokkumBonifatius werd omstreeks 672 in het Engelse Crediton geboren en kreeg de naam Wynfrith. Hij werd opgevoed in het Benediktijner klooster. Dat had in die tijd het grote voordeel dat je er leerde lezen en schrijven. Om de heidense Friezen in contact te brengen met het evangelie stak Bonifatius in 716 de zee over naar Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. Om Friesland binnen te mogen had hij toestemming nodig van de Friese koning Radboud. Na een jaar moest hij teleurgesteld terugkeren naar zijn oude klooster in het Engelse Nursling. In 718 verliet hij opnieuw Engeland. Bonifatius betekent ‘brenger van het goede’. Deze naam kreeg hij in 719 van de paus. Na in 722 in Rome tot missie-bisschop te zijn gewijd verricht hij in Duitsland veel pastoraal werk en sticht vele kloosters. Als meer dan 80 jaar oude emeritus-bisschop (van Mainz) toog hij in 754 weer naar Friesland en wel naar Dokkum om er het Vormsel toe te dienen. Hij en zijn volgelingen werden 5 juni 754 door opstandige Friezen overvallen en vermoord. De vrije Friezen zagen in Bonifatius en zijn aanhang handlangers van de Frankische overheersers. Bonifatius’ lichaam werd overgebracht naar zijn geliefde klooster Fulda in Duitsland.

Korenmolen

Molen Dokkum Op twee dwingers staan de korenmolens De Hoop en Zeldenrust. Ondanks de naam van laatstgenoemde is alleen De Hoop nog in bedrijf.

  • 1
  • 2