Publicatiedatum: 25 mei 2009
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst www.frieslandhollandnieuws.nl

Uniek loungeskûtsje voor kennismaking met de mooiste Elf Steden
Jacob Huisman kiepert clichés over skûtsjesilen over boord

KOUDUM (NL) – Wie denkt dat het skûtsjeschippersvolk uit lomperds, vechtersbazen en aartsconservatieven bestaat die naast het zeilen nog één ding goed kunnen, namelijk vloeken, kan bij hotel GalamaDammen een ander beeld van de tjalkbestuurders krijgen. Daar heeft een skûtsjeschipper een opzienbarend gevoel voor design aan de dag gelegd.


Foto 1: Jacob Huisman vaart ook in het donker ten behoeve van "ledlightcruises".
Foto 2: De 'Nooit Gedacht' in loungeuitvoering.
Klik op foto's voor vergroting 

Jacob Huisman uit Herbayum, de zoon van de bekende Workumer schilder Jopie Huisman, zit anders inelkaar dan andere beurtschippers. Hij houdt van welgemanierdheid, goed gastheerschap en een geintje. Gevoel voor onderscheidende marketing van skûtsjes heeft ie ook, getuige zijn achtste schip, een loungeskûtsje.

Het extravagante partyschip heeft de in 1913 bij Barkmeijer in Stroobos gebouwde ‘Nooit Gedacht’ als basis. Die oude mest- en modderschuit kon wel een pimpbeurt gebruiken, vond Huisman. Zo fors als hij is zo fors sloeg hij ook aan het restylen. Jan des Bouvrie zou het er Spaans benauwd van krijgen, al was het alleen maar vanwege de meer dan royaal gebruikte kleur zwart in plaats van dat maagdelijke wit dat de Naardenaar altijd voor zijn zichtversterkers heeft. De van oud zeildoek gemaakte zit- en ligzakken kunnen bij Des Bouvrie wel door de beugel denken we, want ze zijn gebruikt wit. Dertig personen kunnen er op stoeien.


Foto 1: Het loungeskûtsje heeft GalamaDammen als uitvalsbasis.
Foto 2: De toiletgroep is van traanplaat gemaakt.
Klik op foto's voor vergroting  

Kan niet gekker
De boot beschikt nog over een hele vracht aan eigenaardigheden, zoals een apart dames en heren toilet, opgetrokken van aluminium traanplaat, dat je met een hogedrukspuit kunt reinigen. Je glijdt niet uit als het skûtsje op één oor ligt en super hygiënisch! Natuurlijk hangt boven de gemeeschappelijke wastafel een spiegel zodat je je kunt voorzien van een waterlijn of andere rompstriping. Minstens zo belangrijk is het barretje met biertap en een koeling voor de drankjes. Omdat je na alcoholgebruik meestal minder goed oplet heeft Huisman de giek tot stahoogte verhoogd. Wie langer dan twee meter is kan vast wel een integraalhelm van de buurman van “oant moarn” krijgen. Waarschuwen voor een gijp heeft geen zin, want maar weinigen weten wat dat is. Bruin en nat worden zijn beide mogelijk dankzij de verwijderbare overkapping van het voormalige laadruim, nu dus de lounge. De speakers onder de banken en de kleurrijke ledverlichting suggereren dat je in een drijvende disco zit. ’s Avonds geeft het een schitterend effect weet Huisman die geen moeite heeft om in het donker de weg te vinden. Hij kent elke golf en elke slag. Een candlelightcruise is niet meer van deze tijd. Wie zit er nu op dromerige romantiek te wachten? En bij een beetje wind brandt er geen kaars meer. Dus wie geen kaarsvet op zijn broek of buste wil boekt een ledlightcruise bij IFKS-schipper Huisman.Klik op foto's voor vergroting 

Info: www.loungeskutsje.nl
Info: www.skutsjeverhuur.com
Info: www.jacobhuisman.nl
Info: www.galamadammen.nl
Tourist Information: www.frieslandholland.nl
Meer nieuws: www.friesland-holland-nieuws.nl