Herbouw schip Willem Barentsz

In de Friese zeehaven Harlingen wordt de komende jaren het schip van Willem Barentsz herbouwd, zoveel mogelijk volgens de bouwmethode van eind 16e eeuw.

Het verhaal van Willem Barentsz is één van de meest heroïsche uit de Nederlandse maritieme geschiedenis, doorspekt van vindingrijkheid, grenzeloze moed en bijna bovenmenselijk doorzettingsvermogen. Barentsz stak in 1596 van wal in de hoop een Noordelijke doorvaart naar Azië te ontdekken, maar strandde met zijn schip in het ijs bij Nova Zembla. De maandenlange overwintering in het zelfgebouwde ‘Behouden Huys’ op Nova Zembla en de eindeloze, barre terugtocht naar de bewoonde wereld zijn ongekende huzarenstukjes.

Info: http://www.dewillembarentsz.nl/

Historische zeilvaart

Historische zeilvaartDe historische zeilvaart, o.a. op de eilanden Vlieland en Terschelling, is een bloeiende business in Harlingen. Reders als Traditional Sailing Charter (TSC) bieden in hoofdzaak toeristische groepsreizen en bedrijfsuitjes aan. Een geheel verzorgd weekendje Vlieland of Terschelling komt voor een vrienden groep op ca. 100 Euro per persoon op basis van verblijf in twee- tot vierpersoons hutten. Ook individueel kan een zeiltocht over de Waddenzee worden geboekt.

Aardewerk- en Tegelfabriek

Handbeschilderde tegels en aardewerk zijn al vier eeuwen wereldberoemd en nog steeds leverbaar, zowel traditioneel als eigentijds gedecoreerd. Het productieproces is als vroeger: handgevormd, gebakken, overgoten met wit dekkende tinglazuur, met de hand beschilderd en weer gebakken. De Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek wordt gerund door de familie Oswald.

Robbentocht

robbentour HarlingenPak de boot! Breng een bezoek aan de Waddeneilanden Vlieland of Terschelling of maak een robbentocht naar de zeehondenbank met de Regina Andrea.

Het Hannemahuis

Hannemahuis HarlingenDe rijke historie blijkt een belangrijke inspiratiebron te zijn voor kunst en cultuur. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het Gemeentemuseum Hannemahuis, een mooi patriciërshuis dat meer dan tweehonderd jaar door de familie Hannema werd bewoond. Vandaag de dag kan er – in verschillende stijlkamers – kennis worden gemaakt met een brede collectie zilver en porselein. Ook schilderijen (van Harlingen van weleer), tegeltableaus, oude stadsplattegronden en scheepsmodellen zijn te bewonderen. Het halinterieur, de tuin en de Simon Vestdijkkamer ter ere van de geestelijk vader van Anton Wachter, staan ook te boek als topstukken.

Visserijdagen

Visserijdagen HarlingenHet carnaval van Het Noorden noemt burgemeester Paul Scheffer de Visserijdagen in Harlingen. In 2009 worden ze gehouden van 26 augustus tot en met 29 augustus.