Publicatiedatum: 2 februari 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Bolsward (Boalsert):

De stad van bier, whisky en berenburg

Leerlooierij van Buren
Leerlooierij Van Buren

Bier- en berenburgstad Bolsward is ontstaan op twee terpen die met elkaar verbonden waren door de Kerkstraat. Op de zuidelijke terp werd vroeger de handel bedreven, op de noordelijke terp stond onder andere de Martinikerk. Deze staat er nog steeds. Ze werd tussen 1446 en 1466 gebouwd. Met een aantal pronkstukken uit het verleden is deze zeer bezienswaardig.

Ooit aan zee
Vroeger lag Bolsward nog aan zee. Maar door het dichtslibben van de Middelzee is dat al sinds de 12e eeuw niet meer het geval. Het stadje werd in de 15e eeuw in het Hanzeverbond opgenomen en kreeg in die tijd zijn grachten en wallen. In de 16e eeuw was het zelfs de tweede stad van Friesland met zijn 3500 inwoners. Doordat Bolsward niet echt gunstig lag voor de scheepvaart, is het daarna bergafwaarts gegaan met de stad. Dit was te merken aan het inwonertal dat sterk daalde naar 2300 inwoners. De scheepvaart ging liever over Harlingen. Wel heeft Bolsward altijd aan vaarwegen naar zeeën gelegen. In de 19e eeuw bloeide het plaatsje weer op, mede door de handel.

Frysk Fietsbier
Bolsward
Frysk Fietsbier Bolsward

Stadhuis
Het schitterende renaissancestadhuis (ca. 1614) heeft fraaie pronkgevels en een hoge lantaarntoren op het dak en is versierd met rococo decoraties. Wetenswaardig is dat het stadhuis door eigen Bolswarder meesters en vaklieden is ontworpen en gebouwd. Daarmee demonstreerde het stadje toen wat het in huis had.

Info: http://sneekholland.nl/nl/