Nieuw fietsarrangement van Friesland Holland:

Elfstedentocht begint en eindigt in koffiedorp Joure

‘In het spoor van Douwe’

JOURE (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland heeft een keur aan Elfsteden fietsarrangementen. Het nieuwste is in meerdere opzichten bijzonder: een zesdaagse Elfstedentocht met koffervervoer die begint en eindigt in het prachtige en oergezellige koffiedorp Joure, dat overigens ook bekend staat om zijn Friese staartklokken, barometers en talrijke culturele evenementen.

De Zuid-Friese plaats is de bakermat van koffiebrander Douwe Egberts die in het verleden honderden keren de beroemde en rijke Friese Elf steden aangedaan heeft vanwege zijn handel in koloniale waren. De Elfstedenroute als een handelsroute, als voorbereiding op de export. Anno 2017 wordt in de hele wereld Douwe Egberts koffie en thee gedronken.

Sinds 1753
Om kennis te kunnen maken met deze beroemde Fries én de provincie Friesland, heeft het bureau voor toerisme de Elfstedentocht ‘In het spoor van Douwe’ ontwikkeld. Een tocht vol historie die begint en eindigt in Joure waar Douwe Egberts nog steeds een groot productiebedrijf heeft.

Douwe Egberts is eigenlijk Egbert Douwes. Hij en zijn vrouw Akke Thijsses openden in 1753 een winkel in koloniale waren aan de Midstraat in Joure. Zij legden de basis voor het huidige koffie-, thee- en tabakconcern Douwe Egberts. Egbert en Akke verkochten producten die 'tot de genoegens van het dagelijks leven behoren'. Tot in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ging een grote verscheidenheid aan waren over de toonbank in het sfeervolle winkeltje dat men in het kader van deze Elfstedentocht kan bezoeken. Koffie, tabak en thee waren de belangrijkste producten. Verder werden er kandij, suiker, rijst, vermicelli, blauwsel, cichorei, kaneel, saffraan, stroop, azijn, chocolade, Goudse pijpen en zuidvruchten verkocht.

Joure: Shoppen, smullen en spelen
Douwe Egberts-city Joure heeft verrassend veel in huis: bezienswaardigheden als het wereldberoemde DE-winkeltje en talrijke andere musea, productie van Friese staartklokken en barometers, een zwemparadijs, een speelpark voor kinderen, bijzondere restaurants en cafés en evenementen als de vermaarde ballonfeesten. Joure’s Midstraat is dé winkelstraat van Zuid-Friesland. Het heeft veel aparte zaken met daartussen restaurants, terrassen en musea.

Joure ligt niet direct aan de Elfstedenroute, maar slechts 5 km er vandaan. Joure is supergoed bereikbaar. Gezinnen met kinderen verblijven er graag vanwege het nabijgelegen zwemparadijs De Stienen Flier en het overdekte kinderpretpark Speelbos Joure. In de buurt is ook een wellness resort met diverse voorzieningen als een sauna. Verder zijn er heel veel mogelijkheden om te watersporten of met een sloep op pad te gaan. U kunt in het nabijgelegen Terherne in één of twee dagen leren zeilen, een rondvaart maken of een sloep huren. Terherne is het dorp dat beroemd werd door de Kameleonfilms en –boeken.

Geen dag gelijk
Hét hotel van Joure is Hajé, nabij knooppunt Joure, aan de rand van een woonwijk en op loopafstand van het centrum. Het is het eerste overnachtingsadres en ook de finish van de 250 km lange Elfsteden fietstocht. Het zesdaagse halfpension-arrangement met bagagevervoer en pech-onderweg-service kost € 525,- per persoon bij twee personen op een kamer. Het is gunstig geprijsd vanwege de mix van overnachting in hotels en wat goedkopere, maar heel nette pensions. Het zijn mooi gelegen accommodaties, zowel in een gezellig centrum van een dorp of stadje, als op het weidse platteland.

Niet alleen de ligging en grootte, maar ook het uitrustingsniveau, de keuken en de sfeer van de logementen verschillen sterk. Dat maakt de tocht extra boeiend. Het gaat echter in alle gevallen om keurige door Friesland Holland gecontroleerde verblijven. Alle bieden de Elfstedenfietser een gastvrije ontvangst, een royale driegangenmaaltijd en een goed bed. Friesland Holland vervoert elke dag de koffer(s) en verleent pech-onderweg-service zodat men onbezorgd kan genieten van de “Heerlijkheid Friesland”.

Boek deze nieuwe elfstedentocht:
www.frieslandtravel.com


info: www.museumjoure.nl
info: www.joure.nl
info: www.de.nl
Meer nieuws: www.friesnieuws.nl