Wortels C&A in Elfstedenstad Sneek

SNEEK – In 1841 streken de twee uit het Duitse Westfalen afkomstige textielteuten, ook wel todden of tötten genaamd, de broers Clemens en August Brenninkmeijer, in Sneek neer. Ze openden er een stoffenmagazijn zodat ze minder vaak naar de “Heimat” hoefden om textiel, dat kleermakers en doe-het-zelvers kochten voor het maken van maatkleding, op te halen. In die tijd verliep het transport niet zo vlot, om maar te zwijgen van “just-in-time-delivery”.

In 1861 begonnen de broers in Sneek een winkel in confectiekleding: C & A Brenninkmeijer. De inmiddels in zestien Europese landen en in Argentinië, Brazilië en Mexico actieve modewinkelketen telt nu, in 2009, meer dan duizend filialen en 34.000 medewerkers. Het moederbedrijf is Cofra Holding in Zug in Zwitserland. De familie Brenninkmeijer, die regelmatig in Friesland op vakantie is, o.a. in Nationaal Park De Alde Feanen in Earnewâld, is nog steeds eigenaar van de winkelketen. Het Europese hoofdkantoor staat in Vilvoorde, België. Volgens het Duitse blad Manager Magazine zijn de Brenninkmeijers de rijkste familie van Nederland (geschat vermogen van € 26 miljard, 2008).


Foto: Het standbeeld van de in Noord-Nederland rondtrekkende Duitse lapjeskoopman Brenninkmeijer, die met een boerin zaken doet. Het beeld staat in het centrum van Sneek, bij de eerste kledingzaak van C(lemens) & A(ugust) Brenninkmeijer. Sneek geniet de reputatie één van de aantrekkelijkste winkelcentra van Nederland te hebben met veel aparte winkels.
Klik op foto voor vergroting