De Friese Elfstedenroute
Eens in je leven moet je de Elfstedentocht gereden of gevaren hebben. Anders mis je de beleving van een flink deel van de rijke geschiedenis van Nederland. Nergens vind je zo’n gevarieerde route als de Elfstedenroute, wereldwijd bekend Fries erfgoed sinds de laatste Elfstedentocht op de schaats in januari 1997.
De reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland Travel, biedt op haar website www.frieslandtravel.nl meer dan honderd drie- tot achtdaagse Elfstedenarrangementen aan, ook culinaire en extreem sportieve. Inclusief bagegevervoer en snelle pechhulp: direct een vervangende nieuwe fiets. Dé grote hit is het uitproberen van verschillende nieuwe e-bikes uit het topsegment tijdens een Elfstedenfietsvakantie. Friesland Holland beschikt over elektrische fietsen en toerfietsen van bijna alle grote merken.
Workum is een van de best bewaard gebleven Friese Elfsteden, bekend van vele kunstenaars zoals Jopie Huisman. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst.
ELKE ETAPPE, ELKE DAG SENSATIE!
Elke etappe met fiets, auto, motor, sloep, zeilboot of kajuitmotorjacht is een unieke belevenis. Je beklimt bijvoorbeeld terpen – vijfduizend jaar oude woonheuvels langs UNESCO werelderfgoed Waddenzee – van tien meter hoog. Je fietst door de bossen en over de kliffen van Gaasterland aan het IJsselmeer. Het toppunt van genieten is plaatsnemen op de terrassen in de eeuwenoude romantische stadjes of aan de oever van een van de vele Friese meren. En trek zeker een dag uit voor Leeuwarden, niet voor niets de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.
THEATER OP HET WATER
Er is elk uur van de dag in heel Friesland theater op het water: moderne jachten en grote traditionele zeilschepen die sluisjes en bruggen passeren en aanleggen aan de oude verdedigingswallen van de stad. Friesland is het grootste en meest veelzijdige waterpark van Europa met voorzieningen voor elk type boot, tot aan het miljoenenjacht van Donald Trump.
FRIEZEN SCHAATSEN AL 400 JAAR VAN STAD NAAR STAD
Wanneer de Elfstedentocht voor het eerst is geschaatst, is niet precies bekend. Maar waarschijnlijk heeft men al in de zestiende Exclusief Friesland Door Albert Hendriks Meer informatie: www.elfstedenroute.nl www.frieslandholland.nl www.frieslandtravel.nl eeuw op één dag de elf Friese steden schaatsend aangedaan. De officiële tweehonderd kilometer lange Elfstedentocht op de schaats bestaat ruim honderd jaar. De eerste georganiseerde schaatstocht vond 2 januari 1909 plaats, de laatste 4 januari 1997. Toen legden bijna zeventienduizend mensen de route af binnen de gestelde tijd: aankomst voor twaalf uur ’s nachts. Wedstrijdschaatsers doen er bij gunstige weersomstandigheden nog geen zeven uur over, recreatieschaatsers hebben achttien uur de tijd. Of de Elfstedentocht ooit nog weer kan worden geschaatst, hangt van klimatologische ontwikkelingen af.
TOERISTISCHE ELFSTEDENTOCHTEN
Dankzij het bureau voor toerisme Friesland Holland hoeft men niet op drie weken strenge vorst te wachten om de sfeer van weleer te proeven: het organiseert elk jaar elke dag Elfstedentochten. De start en finish van de schaatstocht zijn altijd in Leeuwarden, maar om praktische redenen (parkeren en dergelijke) beginnen en eindigen toeristische tochten meestal in het midden en zuiden van Friesland.
ELFSTEDENKRUIS EN OORKONDE
Vanaf het jaar 1909 tot heden zijn er in totaal 56.314 zilveren Elfstedenkruisjes uitgereikt. Deze medaille kan alleen verkregen worden door de gehele Elfstedentocht uit te schaatsen binnen de gestelde tijdslimiet. Zij die de tocht met fiets, auto, motor, brommobiel, te voet, per boot of anders hebben afgelegd in het kader van een Elfstedenarrangement, krijgen op vertoon van een volle stempelkaart een op naam gestelde oorkonde van het bureau voor toerisme.
Tijdens de Elfstedentocht met een elektrische of moderne dieselsloep overnacht je in hotels aan het water, bijvoorbeeld in de Stadsherberg van Franeker. Je kunt de route ook met een motor- of zeiljacht varen en dan aan boord slapen. Jachten zijn tegenwoordig net zo luxe als vakantiebungalows. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst.
De Elfstedenroute met de auto of motor is een kennismaking met héél Friesland, dus ook met de bosrijke delen. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst.
Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, een voormalig Oranje Nassau paleis, is een must-see op de Elfstedenroute. Foto: Keramiekmuseum Princessehof, Hans Jellema.
Zéér populair: verschillende merken en modellen nieuwe e-bikes testen op de Zeven van de Elf Stedenroute, een ingekorte Elfstedentocht. Die voert onder andere door Houtstad IJlst. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst.
Het beroemde bruggetje van Bartlehiem aan de Dokkumer Ee tussen Dokkum en Leeuwarden. Foto: Friesland Holland Nieuwsdienst.