Jachtwerf Heech by de Mar in Heeg houdt open huis voor liefhebbers van platbodems
HEEG (NL) – Een vorstelijk uitje in Friesland: van donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag, als in Heeg een muziek- en theaterfestival wordt gehouden) tot en met zondag 28 mei 2017 houdt de bekende platbodemspecialist Heech by de Mar in Heeg open huis. Dat betekent dat liefhebbers van klassieke Hollandse en Friese boten kennis kunnen maken met bijzonder varend Nederlands erfgoed.
De prachtige boten, die grote gelijkenis vertonen met ‘De Groene Draeck’ van de koninklijke familie, zijn te koop, maar ook te huur. Met een vaarbewijsvrije motorplatbodem, een Lemsteraak of Vollenhovense Bol, kun je langs de Elfsteden trekken, een schitterende en zeer betaalbare tocht van een week. Geen lage brug of ondiep water houdt je tegen, want de motorplatbodems van Heech by de Mar kunnen overal komen en afmeren, midden in de stad of in een mooi waterdorp als Kollum.
Familie Koekebakker
32 Jaar geleden kwam Jan Koekebakker (75) als accountant van Rotterdam naar het Friese Heeg waar hij een in plat- en rondbodems gespecialiseerde werf overnam. Hij staat niet meer aan het roer van zijn Heech by de Mar, maar is er wel minstens twee dagen van de week bij betrokken. Hij en zijn één jaar jongere vrouw Ineke wonen weliswaar in Almere-Haven, maar de platbodembouw- en verhuur én Friesland laten hen niet los. Logisch, want hun twee zonen, Martin en Harry, zetten de zaak met het nodige enthousiasme voort.
De firma is marktleider op het gebied van traditionele zeilschepen als Lemsteraken en Vollenhovense Bollen. Dat de jongere generatie twee Vollenhovense zeilschepen heeft onthoofd om dienst te doen als motorjacht vond de nestor onder de Friese bootverhuurders nogal wat. Maar nu hij ziet dat de klassiekers zonder bewerkelijk zeil erg in de smaak vallen, ook bij oudere platbodemzeilers, is hij om.
Lemsteraken
Het summum van platbodemzeilen is aan boord gaan van een Lemsteraak. De open vissermansaken van Lemmer werden na het gereedkomen van de Afsluitdijk in 1932, toen de zoute Zuiderzee zoet IJsselmeer werd, pleziervaartuigen of ze werden gesloopt. Geleidelijk aan werd het zeer luxe Lemsteraak-kajuitzeiljacht ontwikkeld, een rondbodem voor de upperclass met een prijskaartje van rond de anderhalf miljoen euro. Dat is de nieuwprijs. Maar voor een paar ton heb je een goed onderhouden tweedehands, mogelijk authentieker dan een nieuwe aak.
De Lemsteraak heeft het gebracht tot een koninklijk jacht. 15 juni 1957 kreeg de toen 19 jaar oud geworden prinses Beatrix, de moeder van de huidige Koning Willem-Alexander, een traditioneel gebouwde Lemsteraak cadeau. De schenker was het Nederlandse volk, vertegenwoordigd door het comité Varend Nederland. De Lemsteraak van de vorstin, ‘De Groene Draeck’, is een luxe plezierjachtuitvoering van de al eeuwen bestaande vissermansuitvoering waarmee op de Zuiderzee, werd gevist. De Lemsteraak is zeer zeewaardig, noodzakelijk voor het vissen op bijvoorbeeld haring. Het is een snelle zeiler. Opvallend kenmerk is het grote volume van het voorschip. Niet alleen in Lemmer, maar ook in andere plaatsen hielden en houden ambachtelijke werven zich bezig met de bouw en het onderhoud van houten en stalen aken, zoals in Workum, Hindeloopen, Sneek, Makkum, IJlst, Joure en Echtenerbrug.
De Groene Draeck naar Heeg?
Er is continu gedoe over de hoge onderhoudskosten van de koninklijke Lemsteraak ‘De Groene Draeck’, ruim 90.000 euro per jaar. Die onderging ook al een grote beurt van 326.000 euro. Prinses Beatrix betaalde dat uit eigen zak.
De Groene Draeck wordt normaliter onderhouden door het Ministerie van Defensie op de marinewerf in Den Helder. Wie het terrein betreedt van Lemsteraken-specialist Heech by de Mar in Heeg zal al gauw tot de conclusie komen dat Prinses Beatrix en demissionair premier Mark Rutte daar beter af zijn en waarschijnlijk ook voor veel minder geld. Directeur Martin Koekebakker, die met zijn broer Harry en vader Jan eigenaar is van de jachtwerf, zegt eerlijk dat ‘De Groene Draeck’ niet zomaar een aak is.
“Het is een uniek schip met heel veel houtsnijwerk, veel tierlantijn. Het jaarlijkse onderhoud beloopt dan al gauw een halve ton. Je kunt tegenwoordig volstaan met één keer in de vier jaar een schilderbeurt met hoogwaardige twee componentenlak waarin de hele koninklijke familie zich kan spiegelen, ook na vier jaar. Onze huurplatbodems en eigenaarsschepen krijgen dezelfde behandeling. Onlangs hebben wij in opdracht ook een heel mooie aak gerestaureerd. Dat gebeurt in fasen om de kosten over meerdere jaren te spreiden, net als bij ‘De Groene Draeck’ het geval is, en omdat de eigenaar er iedere zomer mee wil varen. Hij wil geen jaar zonder. Ik heb begrepen dat Prinses Beatrix ook zeer gehecht is aan haar aak en er heel graag mee zeilt. Ik nodig haar uit hier eens een kijkje te komen nemen en dan kan ze met eigen ogen beoordelen of haar schip hier in goede handen is. Ik kan haar, premier Rutte en de heer Pechtold van D66, die steeds over de jaarlijkse onderhoudskosten van De Groene Draeck valt, verzekeren dat wij minstens zoveel zorg aan de aak schenken als de marinewerf en dat zij hier in Heeg waarschijnlijk 50% goedkoper uit zijn voor het beste vakwerk dat op het gebied van tradtionele jachtbouw geleverd kan worden.”
Klik hier voor een impressie van plat- en rondbodemspecialist Heech by de Mar in Heeg en het varen in Friesland met een vaarbewijsvrije klassieker die overal kan komen. (60 foto’s). © Albert Hendriks Friesland Holland www.friesnieuws.nl